Egy új szakma – a phantom shopping

 Mindkettő! A Phantom Shopping rengeteg lehetőséget nyújt arra, hogy kikapcsolódás közben keressünk pénzt.
A próbavásárlók inkognitós teszteléseket végeznek el  üzleti egységekben. Tehát a helyszínen átlagos vásárlóként vagy ügyfélként viselkednek, anélkül, hogy felfednék magukat, és egy előre meghatározott forgatókönyvet követve mérik fel a kiszolgálás színvonalát. (Kivételes esetekben ugyan előfordul, hogy a feladat igényli: a próbavásárló fedje fel magát a helyszínen a látogatás során, de nem ez a tipikus.) Tapasztalataikat ezek után egy kérdőívben rögzítik.
Minden egyes elvégzett feladatért fizetség jár a próbavásárlónak.
Bárki lehet próbavásárló, aki felhasználói szinten eligazodik az interneten és kellő affinitást érez magában ahhoz, hogy az adott szituációnak megfelelően megfigyelje a helyszínt, a kiszolgálás minőségét, a tesztelt munkatársak viselkedését, majd megfigyeléseit kérdőívben, szövegesen is rögzítse.
Tehát a feltétel a számítógépes jártasságon kívül a jó megfigyelő készség a szituációk pontos eljátszásához, valamint megfelelő fogalmazó készség a tapasztaltak precíz visszaadásához, a kérdőív kitöltéséhez.
Az egyes feladatok más-más próbavásárlót igényelhetnek, pl. életkor, nem vagy érdeklődési kör szerint.
Ez attól függ, hogy hol lakik a próbavásárló, mennyire rugalmas az időbeosztása, mennyi szabadidővel rendelkezik, mennyire mobil, és mennyi lehetőség illeszkedik a vevőprofiljához. A tesztelések többnyire alkalmi jellegű elfoglaltságot jelentenek, a megbízások változó gyakoriságúak. Aki viszont többet tud vállalni, precízen végzi el a feladatokat és jó színvonalú kérdőíveket ad le, rendszeresen kap változatos megbízásokat.

 

Az utóbbi években külön pozícióvá nőtte ki magát a próbavásárló. Álláskereső honlapokon is megtalálhatóak hasonló álláshirdetések. Például a Jooble állásgyűjtő portál honlapján 314 próbavásárlói állás található.
A próbavásárlások emellett érdekes, változatos feladatokat, tapasztalatokat jelentenek, mindennapi vásárlási vagy ügyfélszituációk révén, mely tapasztalatokat akár a saját életében is hasznosítani tud a tesztelő.